Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Berita

Manage PermissionsManage Permissions
14.10.17 - Pelancaran Sistem Ujian Peperiksaan

PEJABAT SPA LANCARKAN SISTEM UJIAN PEPERIKSAAN

Oleh: Wardah Binti Haji Ibrahim

Sabtu, 14 Okt— Urusetia Unit Penilaian, Bahagian Pengambilan, Pejabat Suruhanjaya Perkhidmatan Awam telah melancarkan Sistem Ujian Peperiksaan buat kali pertama hari ini bertempat di Dewan Ujian SPA, Tingkat 2.

Adapun Sistem Ujian Peperiksaan ini dimulakan dengan bacaan Surah Al Fatihah dan penerangan ringkas yang diketuai sendiri oleh Yang Mulia, Awang Zulhilmi bin Ahmad Sherjawi, Pegawai Kerja Tingkat 1.

Pelancaran Ujian Berkomputer 1.pngPelancaran Ujian Berkomputer 2.png

Yang Mulia, Puan Hjh Dahliana binti Hj Aliakbar, Pemangku Setiausaha dan Pegawai serta kakitangan yang turut sama-sama hadir bagi memantau persediaan Sistem Ujian Peperiksan sebelum ia diperkenalkan buat pertama kaliSebelum memulakan ujian yang sebenar, pihak peyeleggara sistem ujian ini mula-mula sekali menayangkan video keselamatan dan video tutorial  bagi menunjukkan langkah-langkah menjawab ujian yang betul. Malahan bagi memastikan para calon memahami tatacara sistem ini dengan lebih terperinci, terlebih dahulu mereka dikehendaki untuk menguji cuba sistem ujian peperiksaan ini selama 2 minit dengan menggunakan akaun olok-olok yang disediakan oleh pihak Urusetia Unit Penilaian, Bahagian Pengambilan.

Tujuan Sistem Ujian Peperiksaan ini ialah bagi mengantikan dan menukar ujian secara bertulis kepada berkomputer. Ujian secara berkomputer ini diaplikasikan terlebih dahulu khusus untuk bahagian 2, 3. 4. Manakala bahagian 5, akan diterapkan pada tahun hadapan. Selain itu, tujuannya juga adalah bagi menambah baik kaedah ujian penilaian secara online serta bagi sama-sama memperbaiki mutu perkhidmatan sistem peperiksaan Pejabat SPA.

Semasa menjalankan Sistem Ujian Peperiksaan tersebut, borang kaji selidik juga turut diberikan bagi mengetahui maklum balas mereka yang terlibat. Setelah meneliti borang kaji selidik yang dijawab, didapati kebanyakkan maklum balas yang diterima adalah positif.

Pelancaran Ujian Berkomputer 3.pngPelancaran Ujian Berkomputer 4.png

Yang Mulia, Awang Zulhilmi bin Ahmad Sherjawi, Pegawai Kerja Tingkat 1 semasa menerangkan Sistem Ujian Peperiksaan secara berkomputer

Para calon semasa ujian berlangsung

Attachments